HARAM tetap HARAM !!!

assalamualaikum ...

sblom nak bca entry aku kali nih ,,kna siap2 nak sakit hati ,, marah ker,, bengang ker n seangkatan dgn dia laa .. aku nasihatkan baik jgn baca ! .. takot nnti owg2 yg berkenaan ligan aku dgn kasut pulak ... huhu ~


aku just pelik jer laa ,, knapa ngn owg zaman skrang nih ... suka sgt isap rokok !! .. bkan laki2 jaa ,, pompuan pun join skaki gak tuu .. tapi bukan suma laa ... biasa laa dunia akhir zaman laa ktakan ... lgpon diorang nih suma taw yg rokok tuu HARAM dalam Islam sbb bnda nih boleyh memudharatkan ksihatan ... x kisah laa rokok daun ka ,, cerut ka n adek beradek dia tuu ... asalkan bnda tuu kita sdut ,, kmudian kuar asap ...


mcam2 pnyakit yg bleyh bwak maut akan dpat law kita isap rokok nih .. tapi tetap ketegaq jugak ! .. ntah apa yg bestnyaa pun x tahu laa ,,.. Hembus sana ... Hembus sini ...  macam BAGOSS jaa ...

yg paling aku x suka ,, bila ada perokok yg senang2 hati isap rokok kat tempat awam .. bkan apa ,, xkan diorang nih x fikir kot yg owg dkat skeliling dia yg x isap rokok tuu pun bleyh dpt pnyakit cam diorang nih jugak ,, wlaaupun x merokok .. !
x kesian ka ?? .. kalau laa time tuu ada baby2 or owg2 tua yg da pnyakit asma terbau asap tuu ,,,, x pasai2 bleyh dpat pnyakit free jaa ... 

kalau laa da gian sgt nak isap rokok tuu ,, skurang~kurangnyaa jadik laa perokok yg prihatin ! .. jgn dok isap rokok kat kwasan umum .. carik laa tmpat2 yg sunyi cikit ... kesian laa kat owg lain sama ....

yg perokok2 kat luar sana tuu ,, dah tahu kan yg merokok nih HARAM ? ...  walau guna apa cara skali pun ,, HARAM tetap HARAM jugak .. ! .. x boleyh nak ubah ! .. kalau x caya g cheq kat dalam al-Quran or Hadis.. ada ka ayat2 yg menghalalkan bnda2 nih suma ? .. rasanya x dak kan ? .. law da ,, meh sini g taw kat aku .. kitab mna yg korang rujuk nih ? ... law malas jugak ,, surf kat internet pun da bleyh ...

tgok !! kan aku da kata ! jgn baca ! .. law da sesapa yg terasa tuu ,, mintak maaf bnyak2 k ... peace no war !... 

4 comments:

Kudo said...

Errrr....saia pun merokok....hukhukhuk =,=

Purply Qielah said...

haaa ... sory laa law terasa ,,, skurang-kurangnya jadi laa perokok yg prihatin k .. :)

the only xeyra ,,, said...

abg aku sgt prihatin weyh ! <3

Kudo said...

abam kacak mmg prihatin XD